juul sadée

opening zondag 25 augustus 15.00 -18.00 uur

15.30 – 15.45 uur
soundperformance door juul sadée, performers sonja abraham-tatipatta,
frans pattiwael, elly pattiwael-theunisz, sandra saya-tatipattaen
leny tatipatta-sinaï, coaching catoke kramer

finissage zondag 15 september, 2019 – 15.00 -18.00 uur
16.15 – 16.45 uur – speciale performance
17.00 uur – closing speech hedy d’ancona voormalige minister, welzijn, volksgezondheid en cultuur

Juul Sadée werkt al een lange tijd samen met leden van de Molukse gemeenschap in Nederland en in Indonesië. Haar werk draait om concepten als ‘identiteit’, ‘integratie’ en ‘women empowerment’. Samen met Molukse, Indonesische en Nederlandse vrouwen onderzoekt ze de gedeelde geschiedenis van de VOC [de Nederlandse Verenigde Oost-Indische compagnie] en koloniale bezetting en de daaruit voortvloeiende persoonlijke ervaringen en verhalen. Door de veelheid van perspectieven ontstaat een ander cultuurhistorisch perspectief, m.n. over de positie van vrouwen.

Het project UN CONDITIONAL begint bij de in Amsterdam geboren Eva Ment [1606-1652] vrouw en weduwe van Jan Pieterszoon Coen. Aan de hand van haar geschiedenis maakt Juul Sadée verhalen zichtbaar van bekende/onbekende vrouwen langs de handelsroutes van textiel en parels vanaf de 12de eeuw. Het zijn deze historisch onzichtbare Indonesische, Molukse en Nederlandse vrouwen, die in de context van handel en kolonisatie, belangrijke sociaal, maatschappelijke en economische factoren zijn geweest.

In de multimedia-installatie van Sadée draait het om deze zichtbare/onzichtbare posities van vrouwen in een spel van verhullen en onthullen. Deze site-specific installatie bestaat uit een geheel van objecten, video en geuren, en het prikkelen van de zintuigen van de bezoekers om een web van ervaringen, associaties en betekenissen te creëren en te delen. De installatie vormt tevens de context van de randprogrammering bij deze tentoonstelling. Zie voor de aankondigingen de website van Bradwolff Projects.

Juul Sadée heeft haar werk o.a. ‘The Gardener’s Last Song’ in cooperation with Your-space in het Van Abbemuseum studio gepresenteerd. Ze heeft eerder tentoongesteld bij Sonsbeek2016 en werkt sindsdien samen met de curatoren- en kunstenaarsgroep ‘ruangrupa’ uit Jakarta. In oktober/november 2019 neemt ze deel op Ambon en Banda als spreker, performer en kunstenaar aan The World Literary and Cultural Fiesta, getiteld ‘Local Color and Wisdom, Facing Globalization’, georganiseerd door The Asian Writers Organisation. Naast haar beeldende praktijk is ze Lecturer visual arts bij iArts, Faculty of interdisciplinairy arts, Hogeschool Zuyd Maastricht.

Bradwolff Projects dankt alle betrokkenen voor hun bijdragen aan de tentoonstelling en de vervolgtentoonstellingen en met name alle donateurs via Stichting Voordekunst, Provincie Limburg, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Olfactory consultant en designer Tanja Schell, Stichting TitanE, Stichting Moetiara Maloekoe, De Taalexperts en de vrijwilligers.

persbericht

uitnodiging