coralie vogelaar

Coralie Vogelaar is een interdisciplinair kunstenaar en haar werk bestaat uit systematisch uitgevoerde onderzoeken die waardesystemen rondom visuele beeldcultuur – met betrekking tot het menselijk lichaam – blootleggen. Vogelaar neemt de computerwetenschappen als uitgangspunt waarmee ze het grensgebied tussen computer en mens bestudeert. Ze toont hoe communicatie tussen deze twee werkt en wat voor nieuwe wijzen van kijken en vormen van gedrag hieruit voort kunnen vloeien. Zo vraagt ze zich af hoe voorkeuren gevormd worden en wat voor impact deze hebben. Wat maakt dat bepaalde afbeeldingen aantrekkelijker worden gevonden dan andere?

Voor ‘Arranging, Moving, Rotating, Packing’ heeft Vogelaar een archief aangelegd van 3D scans van klassieke beeldhouwwerken uit de kunstgeschiedenis. De houdingen en poses van de mensfiguren uit deze sculptuur tradities, beelden die in ons aller collectieve geheugen zitten, staan daarbij centraal. Dit archief vormde het uitgangspunt voor de installatie die bij BRADWOLFF PROJECTS te zien zal zijn. Op de verzameling beelden paste ze het optimal packing algoritme toe. Normaliter wordt dit algoritme gebruikt in de verpakkingsindustrie, voor het berekenen van de meest efficiënte manier van het verpakken van ruimtelijke objecten in een container Met dit algoritme vond ze uit hoe de sculpturen in hun verschillende poses op een perfecte wijze in elkaar geschoven konden worden. De beelden die hieruit ontstonden, vertaalde Vogelaar weer naar verschillende media en presenteert zij nu als een totaalinstallatie.

In samenwerking met choreograaf Marjolein Vogels heeft Vogelaar met een groep dansers de combinaties van houdingen van deze geclusterde sculpturen tot leven laten komen. De performers bewegen daarin van pose naar pose en zal als performance tijdens de opening en finissage bij BRADWOLFF PROJECTS te zien zijn. Deze choreografie is ook sequentieel door 3D scanners vastgelegd en verworden tot een computeranimatie gepresenteerd in de ruimte. Een selectie van de resultaten zijn ook vertaald naar o.a. de sculptuur ‘Optimal Bin Packing’ waarbij een selectie van de resultaten van het algoritme is afgevlakt tot een reliëf en CNC-gefreesd.

Coralie Vogelaar [Delft, 1981] woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde als grafisch ontwerper af aan het Sandberg Instituut [2007] en was in 2009/2010 artist in resident op de Rijksakademie. Op dit moment geeft zij les aan diverse kunstacademies, waaronder ArtEZ in Arnhem. Haar werk was al te zien in ZKM – Karlsruhe, Kunstverein Kassel, Science Gallery Dublin, Impakt Festival Utrecht, MU Artspace, V2 – lab for  unstable media, FOMU – Antwerpen, SPRING Festival Utrecht, PuntWG, Amsterdam en Kunstfort Vijfhuizen.