thierry oussou soil

Op 10 september start het project ‘to remind you’ in Bradwolff Projects. Het project bestaat uit drie opeenvolgende solotentoonstellingen van de kunstenaars Thierry Oussou (Allada, Benin), Aliansyah Caniago (Tangerang, Indonesia) en Sefer Memisoglu (Istanbul, Turkije). De presentaties worden in samenwerking met de curatoren Ashley Swagers, Christine van den Bergh en Sanneke Huisman uitgevoerd, in de periode van september – half december 2017. Met deze presentaties en het bijbehorende randprogramma wordt bijgedragen aan de ontwikkeling van een genuanceerde, mondiale en postkoloniale visie, van waaruit wordt ingezoomd op zowel het Nederlandse koloniale verleden als het Nederlandse multiculturele heden.

Thierry Oussou heeft voor zijn solotentoonstelling bij Bradwolff Projects een site-specific installatie ontwikkeld met de titel Soil. Soil verwijst naar de gelijkwaardige, universele en gelaagde basis waar de mens uit voortkomt en naar zal terugkeren: de aarde. De aarde is tegelijkertijd ook Oussou’s werkterrein geworden, nu hij, na zijn tweejarige residency aan de Rijksakademie, geen vaste thuisbasis meer heeft maar zich door zijn werk naar verschillende plaatsen van de wereld laat voeren. Vanuit dit persoonlijke, en tegelijkertijd mondiale perspectief, gaat de kunstenaar te werk als een sociaal archeoloog. In zijn “archeologische praktijken” zoekt hij aan de hand van objecten, materialen, menselijke handelingen en eeuwenoude gesproken Beninse verhalen de betekenisvolle lagen en maakt hij in verhalen en beelden de geldende sociale, historische, politieke en (post)koloniale machtsverhoudingen zichtbaar.

Oussou werkt met alledaagse materialen, zoals aarde, canvas, klei, hout en in het bijzonder papier. Door deze ogenschijnlijk banale materialen te gebruiken in een context worden ze een onderdeel van een kunstwerk, waarmee hij onder andere verwijst naar de hedendaagse kwestie rondom de presentatie van etnografische gebruiksobjecten in Westerse postkoloniale musea. Door op speelse wijze gecultiveerde opvattingen te doorgronden en te deconstrueren laat hij mensen vraagtekens zetten bij elementen uit de dagelijkse routine van het leven en wil hij onderstrepen dat alles in de wereld gelaagd is.

Beeldend kunstenaar Thierry Oussou (Benin, 1988) is autodidact. In 2014 verhuisde Oussou van Allada/BJ naar Amsterdam voor een tweejarige artist in residency aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Hij heeft o.a. geëxposeerd bij Juliette Jongma (NL), Cargo in Context (NL), Holbaek Museum (DK), No Man’s Art Gallery (NL) en de Dak’art Biennale (SN). In 2016 werd Oussou genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst.

Ashley Swagers (Nederland, 1988) is afgestudeerd als kunsthistorica. Met haar eigen cultureel diverse achtergrond en diepgewortelde interesse in het koloniale verleden en postkoloniale heden verdiept zij zich in de manier waarop kunstenaars op dit thema reflecteren. Zoals ook het werk van Oussou benadrukt, is zij van mening dat de verschillende lagen van het postkoloniale verhaal kunnen worden gelezen in elementen uit het heden. “Oussou’s werk is visueel heel krachtig en vertelt context-afhankelijk een andere laag van het verhaal.”

persbericht

uitnodiging