paula albuquerque

Paula Albuquerque is ge├»nteresseerd in de documentaire, registrerende en esthetische kenmerken van beelden die door bewakingscamera’s worden gemaakt. Door de jaren heen heeft ze een grote collectie beeldmateriaal verzameld. Deze verzameling beelden was het begin van haar Webcam Research Lab project en resulteerde in 2016 in haar PhD in Artistic Research.

Haar tentoonstelling BEYOND THE VIOLET END OF THE SPECTRUM – VISUAL
DOCUMENTS IN THE AGE OF CCTV AND DRONES is een nieuw project, waarin Albuquerque een vervolg presenteert van haar PhD onderzoek. Haar onderzoek begint bij de vooronderstelling die mensen lijken te hebben dat registraties door beveiligingscamera’s, zowel digitale als analoge, waarheidsgetrouwe registraties van de werkelijkheid maken. Echter, dit is niet het geval. Mensen kunnen beelden manipuleren, de camera’s kunnen onverwachte visuele effecten produceren, en beide komen niet voort uit de geregistreerde situatie.

De tentoonstelling in Bradwolff projects toont de eerste fase van Albuquerque’s nieuwe project met foto- en videoregistratie experimenten. Dat de registratietechnieken niet neutraal zijn en altijd sporen achterlaten in de beelden is een belangrijk onderdeel van haar onderzoek: de camera obscura produceert niet alleen een omgekeerde lichtprojectie, een digitale registratie met behulp van drones toont meer dan de gemedieerde werkelijkheid.

Paula Albuquerque is een experimentele filmmaker en onderzoeker. Na haar studie aan het Sandberg Instituut (Beeldende Kunst) heeft zij haar PhD behaald in Artistic Research van de Amsterdam School for Cultural Analysis (Universiteit of Amsterdam).Albuquerque’s werk was o.a. te zien op het Rotterdams International Film Festival, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, de Calouste Gulbenkian Foundation (Lissabon) en het Today Art Museum (Beijing). Albuquerque presenteert haar werk ook regelmatig tijdens conferenties (o.a NECS en NWO Smart Cultures). Momenteel doceert ze aan de Universiteit van Amsterdam (Master of Artistic Research) en de Gerrit Rietveld Academie (Moving Image Department) en geeft masterclasses (o.a. Pratt Institute, New York, Nederlandse Film and Televisie Academie, Amsterdam).

Paula Albuquerque is tijdens de tentoonstelling iedere donderdag in de galerie aanwezig tussen 13:00 en 17:00 om de bezoekers persoonlijk te ontvangen bij de presentatie van haar performatieve artistieke interventies.

Wees welkom voor een ontmoeting!

persbericht

uitnodiging