art rotterdam intersections

BRADWOLFF PROJECTS presenteert tijdens Art Rotterdam Intersections van 8 t/m 12 februari 2017 ‘Swinging Sleeve’. Een performatieve installatie van Ruta Butkute. Het platform heeft voor dit project gekozen vanwege de onderzoekende benadering van de kunstenaar waarmee zij tot nieuwe inzichten komt.

In ‘Swinging Sleeve gaan twee performers een intuïtief fysiek experiment aan waarbij een uitwisseling plaatsvindt tussen het geobjectiveerde lichaam en het geanimeerde object. De relatie tussen de fysieke vormen van de installatie en de lichaamsbewegingen van de performers wordt verkent middels hun dynamiek. De objecten dragen verschillende functies in zich en worden losgemaakt van hun oorsprong. Door middel van eenvoudige bewegingen streeft de kunstenaar ernaar om de specifieke kwaliteiten van materialen, zoals gewicht, omvang, massa en zwaartekracht te bevragen.

De sculptuur wekt de indruk dat het een functionele oorsprong heeft. Bij het zien van de gebruikssporen door de performances, rijst de vraag hoe de installatie gebruikt kan worden. De constructie ervan is gebaseerd op de Japanse traditionele Tatami vloermatten: ze zijn in aantal en vorm aanpasbaar aan de ruimte die ze innemen. De sculptuur zal dan ook zeer verschillende constellaties, vormen en sterrentekens aannemen nadat de performance klaar is. Tatami betekent oorspronkelijk ‘vouwen’ of ‘stapel’. Deze eigenschappen worden weerspiegeld in de presentaties. Een video registratie van de performance wordt geprojecteerd tijdens de tentoonstelling.

De installatie ‘Swinging Sleeve,’ is van 5 maart t/m 2 april 2017 ook te zien bij Bradwolff Projects in Amsterdam

Ruta Butkute [1984, Kaunas, Litouwen] studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en Rijksakademie in Amsterdam. Ze heeft o.a. geëxposeerd bij Fons Welters, Amsterdam, Kaaistudios, Brussel, Rietveld Huis Cordemeyer, Apeldoorn en Teruhiro Yanagihara gallery, Osaka, Japan. Ze heeft deelgenomen aan diverse residencies o.a. Summer Coaching Program, Rosas P.A.R.T.S in Brussels en de Arita Residency in Japan.

Tijden Performance ‘Swinging Sleeve’

08 februari  13.00
09 februari  14:30
10 februari  17:00
11 februari  15:00
12 februari  14:00

Credits Performers Roos van Berkel en Tashi Iwaoka
Thanks to Daniel de Roo en Sara Lot van Uum
Made possible by Mondriaan, AFK, BRADWOLFF PROJECTS, Budweiser Budvar

meer informatie ArtRotterdam

persbericht

uitnodiging