tip bradwolff projects

Rethinking HOME

nog tot en met 9 oktober 2016

Q: “Wat betekent ‘thuis’? Je huis? Je familie? De stad waarin je woont? Jouw eigen land? Het land van je voorouders? De toekomst?”

A: “Wij denken dat geen van de bovenstaande omschrijvingen de lading dekt. ‘Home is just a luminous space for the wandering spirit”.

Koneksi-Connectie 2016 presenteert met trots ‘Rethinking HOME’ een kunstproject waar het begrip ‘thuis’ wordt verkend binnen de context van tijd en ruimte. Sinds 2015 werken vijf kunstenaars uit Indonesië en zes uit Nederland, samen aan deze bilaterale tentoonstelling. Dialoog en het werken in een vreemde omgeving staan centraal in dit project. De curatoren koppelden de kunstenaars voor dit kunstproject aan elkaar. Tijdens hun artist-in-residencies in het land van hun ‘wederhelft’ onderzochten zij elkaars ideeën, werkprocessen en ontdekkingen. De kunstenaars verkenden zo het begrip ‘thuis’.

Er ontstonden gedachtewisselingen over identiteit, het gevoel bij een plek en in het bijzonder de historische band tussen Nederland en Indonesië. Dit opende de deur naar discussies over kolonialisme, migratie, cultureel erfgoed en politiek. Bovendien creëerde het aandacht voor herinneringen en andere persoonlijke verhalen. Het resulteerde in een tentoonstelling als ‘sociaal laboratorium’ waarbij Nieuw Dakota een ruimte van samenwerking werd en verschillende interpretaties van ‘thuis’ reflecteert en inzichtelijk maakt.

Deelnemende kunstenaars:
Ade Darmawan, Agung Kurniawan, FX Harsono, Prilla Tania, Tintin Wulia (ID);
Jennifer Tee, Kaleb de Groot & Iben Trino-Molenkamp, Kevin van Braak, Naro Snackey, Tiong Ang (NL).

Curatoren:
Agung Hujatnikajennong en Christine van den Bergh.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een publicatie met essays van Hendro Wyanto en de curatoren Agung Hujatnikajennong en Christine van den Bergh.

Koneksi-Connectie 2016 is de eerste manifestatie georganiseerd door Stichting Tastbaar Verleden, opgericht in 2012 door Marga Bosch en Ingrid Oud. Productie Indonesië: IndoArtNow, Natasha Sidharta.

Partners: Rijksakademie Amsterdam, CBK Zuidoost, Nieuw Dakota.

Rethinking HOME in de pers!

Artists interpret shared Dutch-Indonesian Heritage, Linawati Sidarto in The Jakarta Post, 06-10-2016

Ship of Souls, Juul van Stokkum in Mister Motley, 05-10-2016

Rethinking HOME, Liza Swaving in Metropolis M, 05-10-2016

Artikel Ardjuna Candotti en Caroline Drieënhuizen, 04-10-2016

Rethinking HOME Saskia Monshouwer 19-09-2016