sanja medic

Opening zaterdag 20 oktober 17.00 – 19.00 uur
Introductie door Huib Haye van der Werf, schrijver en curator

Bradwolff Projects heeft beeldend kunstenaar Sanja Medic uitgenodigd om een site specific werk te maken en een ander licht te laten schijnen op deze bijzondere presentatieruimte: zij zet licht in om de beleving van de ruimte volledig te laten kantelen. Bradwolff Projects is een ruimte met bijzondere karakteristieken. Het is een portaal van een voormalig ziekenhuisgebouw dat volmaakt symmetrisch is en dat met de rug naar de zon staat. De ramen zien uit op het noorden. Het daglicht, en daarmee ook het zichtbare verloop van de tijd, komt daardoor langs indirecte weg de ruimte binnen. Een geschenk voor Sanja Medic voor wie licht een wezenlijk deel is van haar beelden.

Maar wat als de zon wel direct naar binnen zou schijnen? Wat als de zon onze tegenvoeter zou zijn en haar stralen vanaf de geografisch exact tegenovergestelde plaats van de aardbol naar ons zou zenden? Het daglicht zou niet alleen de hele dag bij Bradwolff Projects naar binnen vallen, het zou ook van onder naar boven schijnen. Hoe ongewoon ook, in het werk van Sanja Medic gebeurt het. Haar installatie die zich volledig met de ruimte verbindt, roept de illusie op van zonlicht dat vanuit dat denkbeeldige punt ergens op de Grote Oceaan vertrekt en dwars door onze planeet in de ruimte van Bradwolff Projects aankomt. Fictie? Natuurlijk, maar wel van een soort die ons anders laat kijken naar licht, ruimte en tijd.

Sanja Medic [Belgrado, 1974] studeerde aan de KABK in Den Haag en was resident aan de Rijksakademie in Amsterdam. Haar werk draait om de fascinatie voor tijd en ruimte en vooral de wijze waarop die samenvallen in onze perceptie en illusie. Om die abstracte begrippen tastbaar te maken gebruikt ze twee- en driedimensionale vormen: fotografie, installatie, collage en projectie. Ze maakt zowel monumentaal als kleinschalig werk, autonoom en in opdracht. Voor de openbare ruimte heeft Medic diverse ontwerpen gerealiseerd, zoals de installatie Everything Must Go in Hoog Catharijne in Utrecht (2013), Vrille op de voormalige vliegbasis Soesterberg (2012) en de video-installatie Free Fall in het gebouw van de Tweede Kamer (2007). Sanja Medic exposeert haar werk in Nederland en in het buitenland o.a. het Fries Museum in Leeuwarden, de Jan van Eyck Academie in Maastricht en op het New York Photo Festival.

persbericht

uitnodiging