pere llobera

Lesió, de Catalaanse titel van de solotentoonstelling van Pere Llobera, in BRADWOLFF PROJECTS betekent ‘letsel’ of ‘geblesseerd zijn’ in het Nederlands. Llobera spreidt in zijn verhalende schilderijen en installatie een gevoel van weltschmerz tentoon. De kunstenaar vermengt moeiteloos zijn persoonlijke associaties en herinneringen met universele gevoelens. Hij breidt zijn onderscheidende conceptuele standpunt over de mogelijkheden van de schilderkunst uit. Zonder logische structuur worden persoonlijke associaties aan elkaar gesmeed. Thema’s in zijn werk verwijzen naar zijn familie, zijn muziekhelden, zijn jeugd, de kunstgeschiedenis of zijn rol, positie of functie als kunstenaar in de wereld om hem heen.

Zijn nieuwste installatie van twee kaartenhuizen, centraal gepresenteerd in de projectspace, kan gelezen worden als een metafoor voor de onvolmaaktheid van het bestaan. Enerzijds verwijst het naar een tijdelijk bouwwerk, dat snel in elkaar zal storten. Anderzijds suggereren de aanwezigheid van speelkaarten een vorm van vals spelen of illusionisme. Llobera is een virtuoze schilder getuige de losse schilderkunstige toets, het afwisselen van sterk verdunde olieverf met dikke pasteuze streken, het kleurenpalet en de dramatische expressie. De kunstenaar maakt deel uit van een lange Spaanse schilderkunstige traditie. Op hetzelfde moment impliceert het werk een moderne vrijgevochten reflectiviteit. Llobera blijft telkens weer verrassen: put voor zijn inspiratie uit vele bronnen en blijft authentiek en ongrijpbaar.

Pere Llobera (Barcelona, 1970) heeft een klassieke schilderkunstopleiding genoten in Barcelona. In 2007 was hij artist in residence aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij exposeerde internationaal in o.a. Galeria Fúcares Madrid (ES); Galerie Hidde van Seggelen (UK); Dordrechts Museum,(NL); Galerie Maribel Lopez (DE); Thessaloniki Biënnale voor Hedendaagse Kunst (GR) en wordt in Nederland vertegenwoordigd door Galerie Fons Welters, Amsterdam.

Rimme Rypkema heeft speciaal voor de expositie Lesió een essay geschreven.

persbericht

uitnodiging