jakup ferri

In de context van de landelijke manifestatie DRAWING FRONT presenteert BRADWOLFF PROJECTS het werk van Jakup Ferri in de solopresentatie ‘Muscle Memory.’ Ferri staat bekend om zijn ogenschijnlijk onbevangen tekeningen op papier, glas en zelfs muren. Hij maakt deel uit van een jonge generatie kunstenaars die door internationale tentoonstellingen en residentieprogramma’s in het buitenland een nomadisch bestaan leidt. Ferri’s werk kenmerkt zich door eenvoud en directheid en laat mensen in hun isolement zien, vervreemd van hun omgeving.

In BRADWOLFF PROJECTS worden recent vervaardigde wandkleden getoond. De afgelopen jaren onderzocht Ferri de handwerktechnieken in volkskunst, naïeve schilderkunst en de creaties van outsider artists. Hij hecht grote waarde aan het authentieke en ongepolijste karakter van deze werken. Toen Jakup Ferri op jonge leeftijd in aanraking kwam met traditionele handgemaakte textiele werkvormen, werd zijn nieuwsgierigheid gewekt. Hij begon met het verzamelen van oude tapijten en struinde markten af, op zoek naar nieuwe aanwinsten. Vanwege deze fascinatie heeft hij nu zijn tekeningen laten omzetten in kleurrijke wandkleden, die hij onder andere in zijn geboortestad Prishtina en in Marowijne in Suriname liet vervaardigen van traditionele materialen.

De bijzondere kleden nemen ons mee in Ferri’s poëtische wereld vol herinneringen aan zijn jeugd in Kosovo. De voorstellingen met mensen en dieren doen denken aan volkskunst en Bijbelse scènes. Een veel voorkomend thema in zijn werk is het verlangen verbondenheid te voelen met zijn familie, vrienden en zielsverwanten. Zijn directe omgeving dient dan ook als grootste inspiratiebron. Tegelijkertijd toont hij in zijn stukken ook de ongebondenheid van zijn Boheemse levensstijl.

Jakup Ferri [1981, Prishtina, Kosovo] studeerde aan de Prishtina Academie en Rijksakademie in Amsterdam. In 2008 ontving de kunstenaar de Buning Brongers Prijs in Amsterdam. Hij heeft geparticipeerd aan diverse internationale tentoonstellingen o.a. Taipei Biennal, Istanbul Biennal en De Hallen in Haarlem.

persbericht

uitnodiging