fahrettin orenli

‘3D SUNSET_the soul of the earth city’ laat zien hoe beeldend kunstenaar Fahrettin Orenli, van hybride etnische origine, zich beweegt tussen realiteiten van landen, steden en culturen. Orenli bevraagt zich in zijn werk zowel de geografische als de formele grenzen van de symbolische en artistieke disciplines, wat soms tot absurdistische vormen lijdt. Als interdisciplinair kunstenaar onderzoekt hij binnen dit brede kader de verhouding van de mens, als sociaal construct, tot zijn stedelijke omgeving en tot de natuur. De kunstenaar houdt zich bezig met de vraagstelling hoe de sociale structuur transformeert door de ervaring van migratie en diverse situaties. Hij vraagt zich af of dit de manier is waarop de maatschappij en de samenleving stelselmatig gevormd worden.

Binnen dit onderzoek staat de stad als groeiend organisch platform centraal. ‘3D SUNSET_the soul of the earth city’ toont hoe steden psychologisch en fysiek worden gevormd tot een complex geheel waarin informatie afkomstig van andere leefgebieden wordt opgenomen. Orenli zoekt naar nieuwe manieren waarop elementen uit het leven, de natuur en de stedelijke omgeving samensmelten en een nieuwe realiteit vormen. Fenomenen als ‘grafting’ of plastische chirurgie wat herhaaldelijk terugkomt in zijn werk, staan symbool voor de manier waarop mensen de overhand nemen op de natuur en hiermee een nieuwe werkelijkheid creëren. Als metafoor heeft Orenli in sommige tekeningen gewerkt met methylene, blauwe inkt, waarmee plastische chirurgen werken wanneer zij op lichamen aangeven wat er gecorrigeerd moet worden. Dit roept de ambivalente vraag op in hoeverre het leven dat we leiden, binnen dit organische platform, artificieel is. Orenli creëert op basis van zijn onderzoek en bevindingen een toekomstbeeld waarin de stad, als drager van informatie en kennis, een organisch construct is, niet langer afhankelijk van haar inwoners. Is het mogelijk dat de stad door deze factoren op den duur een eigen ziel ’the soul of the earth city’ zal vormen?

Deze solo in BRADWOLFF PROJECTS is een uitbreiding van het project ‘Conspiracy Wall > ANARTIST’ 2004-2014, dat onlangs is gepubliceerd als kunstenaarsboek. De expositie bestaat uit nieuw werk en een selectie uit ‘Conspiracy Wall > ANARTIST’. Tijdens het special event in SMBA op 7 april wordt het artist book besproken en geëxposeerd.

Fahrettin Orenli [1969, Turkije] woont en werkt in Istanbul en Amsterdam. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij heeft internationaal geëxposeerd onder andere bij Istanbul Modern (TR), Total Museum of Contemporary Art (KR) en Frieze Art Fair (UK). De kunstenaar heeft verschillende residenties gedaan onder andere in Istanbul, China en New York. Voor zijn kunstenaarschap won Orenli verschillende prijzen, waaronder de ABN AMRO Art Prize, Amsterdam en de Koninklijke prijs voor Vrije Schilderkunst. Zijn werk bevindt zich onder andere in de AMC, The Vehbi Koç Foundation, ABN-AMRO en OCE Technologie collectie.

Special events

In samenwerking met Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59

7 april – 12 april 2015

tentoonstelling: installatie – presentatie van het boek

7 april 2015

boek presentatie:  ‘Conspiracy Wall > ANARTIST’, Fahrettin Orenli
Gemodereerd door Lorenzo Benedetti [de Appel] special guest dr. Asghar Seved-Ogohrab [Persian language and literature, Universiteit Leiden]

persbericht

uitnodiging