daniela de paulis en paula albuquerque

Precarious aesthetics, from webcams to the moon is een duotentoonstelling met promovendi Daniela de Paulis en Paula Albuquerque in BRADWOLFF PROJECTS. Twee internationale kunstenaars die actuele artistieke praktijken laten zien, waarin onderzoek en onderlinge communicatie een centrale rol speelt. De projecten worden met elkaar verbonden door de voorkeur van De Paulis en Albuquerque voor vertekende beelden.

Daniela de Paulis onderzoekt ‘Visual Moonbounce’, beeldende weerkaatsingen van de maan. Paula Albuquerque onderzoekt de cinematografische eigenschappen van beveiligingscamera’s. Beiden verkennen gecorrumpeerde beelden van ‘hier en nu’, uitdrukkingen van dan wel mechanische of astronomische fenomenen, waarover in de productie van data geen directe controle kan worden uitgeoefend.

Albuquerque en De Paulis laten zien hoe wij een onafgebroken supperrealiteit produceren. Dit zet aan tot denken. De positie van de toeschouwer speelt bij beide kunstenaars op inhoudelijk vlak een centrale rol. Door het organiseren van salons groeit deze wisselwerking en wordt de betekenis ervan blootgelegd.

Tijdens haar artistic residence bij de radiotelescoop in Dwingelo, ontwikkelde Daniela de Paulis de techniek Visual Moonbounce. Ze gebruikte de maan als satelliet om afbeeldingen van een plek op aarde via de maan terug naar de aarde te sturen. In BRADWOLFF PROJECTS presenteert zij haar meest recente onderzoek. Onderdeel van de presentatie is de video ‘Blue Marble’, genoemd naar de iconische foto van de aarde die centraal staat in het werk. De video is bovendien onderdeel van een bijzondere live performance van de kunstenaar.

In het werk van Paula Albuquerque staat haar fascinatie voor webcams centraal, die een continue stroom van realiteit construeren. Ze onderzoekt de cinematografische potentie van deze beelden. ‘OnScreen Débris’ heeft de aanslag in Boston in 2013 als uitgangspunt. In het proces van het opsporen van de schuldigen, is elke toevallige passant potentieel dader geworden. In ‘Portraying A’dam’ gebruikt Albuquerque beelden van openbare webcams die continu archiveren. De camera’s zijn onbedoeld tot veel in staat: we zien details als gezichtsuitdrukkingen, kentekenplaten en kauwgom op de stoeptegels. De mens is (onbewust) onderdeel van open informatiebronnen geworden en dusdanig met anderen verbonden.

In samenwerking met BRADWOLFF PROJECTS organiseren beide kunstenaars salons:
Zondag 1 februari, 16.00 – 18.00 u
Daniela de Paulis in gesprek met Jeroen Boomgaard
Zondag 8 februari, 16.00 – 18.00 u
Paula Albuquerque in aanwezigheid van prof dr Patricia Pisters

Paula Albuquerque studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zij promoveert momenteel binnen Artistic Research aan de Universiteit van Amsterdam i.s.m. Gerrit Rietveld Academie en is tevens aan beide instellingen verbonden als docent voor het Honours Programme Art and Research. Haar werk is tentoongesteld o.a. aan het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Museum Boymans-Van Beuningen, Berardo Collection Museum, Venetië Biënnale, São Paulo Art Museum en het Beijing Today Art Museum.

Daniele de Paulis studeerde aan de Accademia di Belle Arti in Rome en aan de Plymouth University in het Verenigd Koninkrijk. Zij promoveert momenteel aan de Universiteit van Amsterdam i.s.m. de Gerrit Rietveld Academie en onderzoekt ‘Interstellar Transmissions in Live Performance’. Ze is de oprichter en directeur van het AstroArts programma. In 2013 heeft ze Cabine Voltaire, een pionier online samenwerkingsplatform voor open debat over kunst en wetenschap opgericht. De Paulis exposeert internationaal vaak in samenwerking met kunstenaars, wetenschappers en radio amateurs.

persbericht

uitnodiging